Eind april hoorde ik van de uitgever waarmee ik sinds januari in gesprek was dat ze voor nu toch niet verder gaan met mijn boek. Enorm balen natuurlijk. Gelukkig wist ik wel dat ze enthousiast waren over het idee voor het verhaal en mijn schrijfstijl. Ook gaven ze me tips wat ik nog zou moeten gaan veranderen aan mijn verhaal. Benieuwd wat ik nu allemaal aan het leren en veranderen ben?

Inmiddels is het alweer bijna eind juni en heb ik mijn verhaal grondig onder de loep genomen. Ik heb een manuscript analyse laten uitvoeren. Dit houdt in dat iemand de eerste hoofdstukken van je boek leest en het kritisch doorleest. Zitten er veel spellingsfouten in? Zijn de inspringingen op de goede plaats? Begint het verhaal meteen? Op de eerste twee punten kreeg ik eigenlijk alleen lovend commentaar. Dat zat goed in elkaar. Alleen was er te weinig motivatie om als lezer verder te lezen én dat wil je natuurlijk niet!

Hoe nu verder?

Dus ik was erg blij met deze analyse van mijn manuscript. Tijd om weer in mijn verhaal te gaan duiken dus. Om dit op een goede manier aan te pakken heb ik besloten om een schrijfcursus te volgen aan de online schrijfschool. Een cursus die gericht is op het schrijven van een feelgood boek.

Ik schreef aan mijn roman, omdat het verhaal verteld moest worden, maar zonder per se te weten hoe ik dingen het beste kon aanpakken.

Inmiddels heb ik cursus deel 1 afgerond en succesvol afgerond. Nu ben ik as we speak bezig om deel 2 van de cursus af te ronden. Het is erg interessant. Het gaat over een goede verhaallijn neerzetten, een goed begin om straks jouw als lezer meteen mijn verhaal in te trekken. Of wat dacht je van pakkende dialogen schrijven tussen de personages in je verhaal. Ik vind het heel erg leerzaam en het helpt me om mijn bestaande verhaal aan te scherpen.

Ik schreef aan mijn roman, omdat het verhaal verteld moest worden, maar zonder per se te weten hoe ik dingen het beste kon aanpakken. Onhandig? Misschien wel. Maar aan de andere kant heb ik mijzelf laten zien dat ik een verhaal van 90.000 woorden kan schrijven met een ienimini mensje op me. Want ons derde kindje was toen net 1 jaar geworden toen ik de laatste woorden op papier zette.

Schrijven is ontzettend leuk

Ook kwam ik erachter hoe intens ik geniet van het creëren van een verhaal met allemaal verschillende personages. Inmiddels heb ik alweer drie nieuwe boeken in mijn hoofd. Mijn droom? Mijn debuutroman bij een uitgeverij uitgeven zodat mijn verhaal door een groot publiek gelezen en gehoord kan worden. Volgende maand hoop ik deel 2 van de cursus afgerond te hebben en met een schrijfcoach aan de slag te gaan. Daarover later meer!