Mijn debuutroman, aka boekenbaby, is nu echt verzonden naar de uitgeverij. Wat een mijlpaal. Begin januari had ik een verkennend gesprek met een uitgeverij die de eerste 10.000 woorden had gelezen van mijn manuscript.

In de afgelopen vier weken verwerkte ik de feedback van de proeflezers. Beide keken naar verschillende aspecten van het verhaal en daardoor was het erg waardevol dat zij hun vrije tijd wilden gebruiken om mijn debuutroman naar een hoger niveau te tillen.

Aan de herschrijf van mijn debuut

Fun fact: Ik kwam er dankzij de proeflezers achter dat ik het woord ‘terwijl’ wel erg vaak gebruikte. Natuurlijk ontkende ik het in eerste instantie, maar toen ik het toch maar even ging natellen had ik het woord maar liefst 17x in één hoofdstuk gebruikt. Oeps…

Ook merk ik dat het nalezen van je eigen werk, en mijn debuut telt maar liefst 90.000 woorden, toch heel anders is dan een blogpost van 800 woorden. Dit aantal schrijf ik regelmatig voor mijn DIY en Lifestyle blog, maar dan is het veel gemakkelijk om strak op de inhoud te zitten. 90.000 woorden kritisch nalezen, is was toch best een uitdaging.  Zo zie je maar weer dat het erg prettig is als iemand anders het ook naleest, voordat je het naar een uitgeverij stuurt.

Naast de feedback vulde ik ook nog gaten op. Zo wilde ik in hoofdstuk 26 een foto laten afdrukken, maar dan moest die foto natuurlijk wel gemaakt worden in een eerder hoofdstuk in het boek. 😉 

Nu is het afwachten geblazen

Het was een erg leerzaam proces! Omdat onze baby van net één overdag vaak maar twintig minuten slaapt en ik fulltime thuismama ben, moest ik alles in de avonduren doen. Best een klus, maar ook erg leuk. Elke keer als ik mijn manuscript er weer bij pakte, begonnen de personages weer te leven. Voor ik het wist liep ik weer met de personages mee, om ze nog meer aan te scherpen. Echt ik kan niet wachten om dit verhaal met jullie te delen. Maar eerst moet ik natuurlijk nog de uitgeefbeslissing afwachten. Duimen jullie met me mee?

Ps: volgende week vertel ik je iets over een nieuw project waar ik aan werk!